Patrik Masnica: V hokejovom živote je dôležité robiť správne rozhodnutia (ROZHOVOR)

Na záver sezóny sme si pred náš mikrofón pozvali mladého a talentovaného útočníka Patrika Masnicu. Martinský rodák sa v súčasnosti pripravuje na svetový šampionát hráčov do 18 rokov a odpovedal nám na naše otázky.

V mladom veku si odišiel do Třinca, ako by si opísal tieto roky svojej kariéry?

Bol to správny krok v mojich začiatkoch kariéry. Dalo mi to veľa hokejových, ale aj mimohokejových skuseností. Trénoval som v kvalitných podmienkach a hral kvalitnejšiu súťaž. Ďaľším plusom bolo, že som hral pod vybornými trénermi, ktorí mali veľa skúseností z NHL (pozn. red.: Roman Šimíček, Marek Malík). Taktiež som sa osamostatnil v mladšom veku, čo je dobré pre športovca. Jedine negatívum tohto obdobia bolo moje zranenie, ktoré má vyradilo z hry na jeden a pol sezóny, ale som rád, že som sa dokázal z toho dostať a vratiť sa späť.

Pred štartom tejto sezóny si sa vrátil na Slovensko, čo ti dal rok v projekte reprezentácie do 18 rokov?

Iba mi to potvrdilo, že v hokejovom živote je dôležité urobiť správne rozhodnutia, čo sa mne v tomto prípade podarilo. Za to som rád. S pôsobením a tréningovými možnosťami v projekte som bol maximálne spokojný a posunulo ma to v mojej hokejovej kariére o niečo ďalej. Taktiež mi to dalo nové možnosti do mojej budúcej kariéry. Preto som vďačný za prejavenú dôveru a za to, že som mohol pôsobiť v projekte reprezentácie do 18 rokov.

Povedal by si pred sezónou, že budeš v Tipos SHL najproduktívnejším hráčom svojho tímu?

Kebyže mi toto niekto povie pred sezónou, tak mu neuverím, pretože som sa prvýkrát stretol s mužským hokejom. Pomohlo mi preradenie do vyšších útokov a dôvera, ktorú som dostával.

Po konci v projekte si sa vrátil do Martina, prečo prišlo takéto rozhodnutie?

Netajím sa tým, že som mal niekoľko ponúk z juniorských, ale aj seniorských extraligových mužstiev. Hlavným dôvodom bolo rozhodnutie pomôcť juniorke v baráži a ostať nejaký čas v domácom prostredí, v ktorom som sa cítil dobre. Taktiež bolo cieľom dobiť baterky pred záverečným zrazom na majstrovstvá sveta.

S juniorkou ste napokon zostúpili, v čom vidíš hlavné dôvody?

Neprináleží mi to moc hodnotiť, ale z môjho pohľadu sme bohužiaľ nemali dostatočnú hokejovú kvalitu ako ostatné tímy. Snažil som sa urobiť v danú chvíľu maximum, avšak na záchranu v Extralige juniorov to nestačilo, čo ma mrzí.

Odohral si aj niekoľko zápasov v seniorskom tíme v play-off. Bola to pre teba veľká škola

V prvom rade sa chcem poďakovať trénerovi Jendekovi za príležitosť a dôveru, ktorú mi poskytol, pretože to nieje každodenná záležitosť, aby tréneri dali priestor a šancu 17-ročnému hráčovi v dôležitých zápasoch, ako sú tie v play-off. Za krátku dobu som nabodubol množstvo skúseností a posunul sa v hokejovej kariére opäť o niečo ďalej. Som rád za to, ako má skúsenejší spoluhráči prijali, za čo im ďakujem. Týmto mi to dosť uľahčili. Bol to pre mňa splnený detský sen nastúpiť pred skoro vypredaným domácim publikom a užiť si atmosféru a víťaznú ďakovačku s fanúšikmi.

Aktuálne bojuješ o svoje miesto v nominácii pred svetovým šampionátom, ako prebieha príprava?

Máme za sebou prvý týždeň prípravy, kde sme absolvovali tréningy a dva prípravné zápasy medzi sebou. Na konci tohto týždňa sa spravila záverečná nominácia na majstrovstvá sveta a som veľmi rád, že som sa do nej dokázal dostať.

Môžeš nám prezradiť, kde bude pokračovať tvoja kariéra?

Samozrejme nejaké ponuky sú, ale o tom, kde budem pokračovať sa rozhodnem až po majstrovstvách sveta. Rozhodujem sa ale medzi Európou a zámorím.

 

 

FOTO: Petra Jurečková