Rozhovor s trénerom juniorov Marekom Žilom

V sezóne 2020-2021 vedie martinských juniorov skúsená dvojica trénerov Marek Žila a Ján Galamboš. Tréner Žila sa od príchodu do Martina z Prievidze venuje hráčom vekových kategórií dorastu a juniorov. Ján Galamboš  trénersky pôsobí v Martine nepretržite od ukončenia svojej hráčskej kariéry, prešiel prakticky všetkými vekovými kategóriami. Spoločne s Marek Žilom už tretím rokom spoločne odovzdávajú skúsenosti našim juniorom.

Vyspovedali sme Mareka Žilu s niekoľkými otázkami o prebiehajúcej mimoriadne zvláštnej sezóne:

 

Marek, táto sezóna je špecifická od jej začiatku, od prípravy v lete, cez prípravu na ľade. Ako by si zhodnotil toto obdobie, v čom vidíš najväčšie riziká takto prebiehajúcej sezóny?

Áno táto sezóna je veľmi špecifická a my tréneri spoločne s hráčmi sme si za posledného trištvrte roka prešli rôznymi situáciami. Najprv sme začali od Mája trénovať po skupinách a postupne ako sa uvoľňovali opatrenia sme prešli v mesiacoch Júl- August na kolektívnu formu tréningu. Začiatok súťažného obdobia sme mali oproti predošlým rokom posunutý o cca 3-4 týždne. Z toho dôvodu sme mali dostatok času v predsúťažnom období sa v tréningovom procese dobre pripraviť a odohrať aj prípravné zápasy. V súťaži sme odohrali len 4 zápasy z dôvodu toho, že situácia s Covid-19 sa zhoršila a prišli prvé obmedzenia, ktoré nám umožňovali trénovať tak ako aj v prípravnom období,  len v 6 členných skupinách. Určite to hráčov nemôže komplexne posúvať smerom dopredu keď trénujú v skupinách, jedine čo môžu takouto formou zlepšiť je ich individuálna zručnosť v práci s pukom alebo samotným korčuľovaním.

Extraliga juniorov odštartovala na začiatku októbra, po 4 kolách bola prerušená. V prvých 4 zápasoch ste získali v ťažkých zápasoch s Trenčínom a Popradom 6 bodov. Naznačovali tieto výsledky silu a kvalitu kolektívu, s ktorým ste sa pripravovali od začiatku mája?

Vstup do súťaže sme mali dobrý a v troch zo štyroch ťažkých zápasov sme dokázali bodovať. Chalani ukázali potenciál, ktorý v nich bol a verím, že aj je ho ukážu ešte v tejto sezóne aspoň v menšom počte zápasov v jej závere. Samozrejme kvalita mužstva by bola závislá od toho koľko hráčov by nám bolo poskytnutých z „A“ mužstva. Kebyže hráme v zložení ako sme odohrali úvod sezóny tak som presvedčený, že by sme sa mohli pohybovať minimálne v strede tabuľky ak nie vyššie.

Z MHA z kádra juniorov vyšlo za posledné roky viacero kvalitne pripravených hráčov, ktorí sa snažia presadiť v extralige a 1. lige mužov, najmä u nás v Martine. Väčšina z nich je úspešná a dokáže byť konkurencie schopná v seniorskej kategórií. Čomu prikladáš najväčšiu váhu, že martinský hráči sa dokážu presadzovať a začína byť o nich záujem už v ich mladom veku?

V prvom rade je dôležité aby hráči prišli dobre pripravený po technickej a mentálnej stránke do kategórie dorastu a to sa vo viacerých prípadoch podarilo. V kategóriách dorast-juniorka musí hráč pochopiť, že pokiaľ chce hrať mužsky hokej, tak už v tomto veku musí na sebe intenzívne pracovať a nebude mu stačiť len tréning s mužstvom. Musí veľa obetovať na úkor svojho voľného času a podriadiť väčšinu času len hokeju a škole, ktorá je taktiež veľmi dôležitá v tomto období. Keby dokážeme ako klub a spoločnosť prepojiť školu a šport ako taký, tak som presvedčený žeby sme dokázali vyprodukovať viac dobrých hráčov a celkovo osobností pre našu spoločnosť. Napriek tomu sú v Martine hráči ktorí majú potenciál, pretože sa pracovalo s nimi na tréningoch a zápasoch tak aby boli schopní sa presadiť aj v mužskom hokeji, čo je dôležité že oni chceli na sebe pracovať a prijímali rady trénerov a využívali ich vo svoj prospech. Samozrejme, vždy je to o samotnom hráčovi koľko do toho dáva. Keď pristupuje k veciam zodpovedne a aj napriek tomu sa nepresadí, tak ho nemusí mrzieť pretože dal do toho maximum. Jednoducho nie každý môže byť vrcholový športovec, tak ako nemôže byť každý doktor alebo jadrový fyzik. Každopádne som rád že som mohol a môžem s niektorými hráčmi spolupracovať lebo je to naozaj radosť sledovať na to, čo dokážu na ľade alebo mimo neho.  

Minulý rok si pôsobil ako asistent trénera Bokroša v HK Martin, túto sezónu si začal pri Miroslavovi Mosnárovi a na prelome rokov si sa stal hlavným trénerom HK Martin, popri trénovaní juniorov, ktorí majú sezónu nanešťastie prerušenú. Je trénovanie a vedenie juniorov odlišné od koučovania mužov?

Každá kategória má svoje špecifiká, je rozdiel trénovať dorast a juniorov, zároveň je rozdiel trénovať juniorov a mužov. V mužskej kategórii je to viac o systémových veciach, analýzach samotnej hry mužstva alebo hry súpera a rozdiel je aj pri komunikácii zo samotnými hráčmi. Hráči sú v prevažnej miere profesionáli, takže sa môžu sústrediť len hokej, čo trénerom uľahčuje samotnú prácu. Určite je väčší rozdiel v prístupe a zodpovednosti k tréningovému a zápasovému procesu. Na druhej strane v mužskej kategórii sa dáva väčší dôraz na výsledky a tréner je tým pádom pod väčším tlakom, aj keď treba určite rozlišovať či trénujete v klube kde sú vysoké ambície alebo v klube kde ide viac menej o odohratie sezóny v „kľudných“ vodách.

Aj napriek prerušeným mládežníckym súťažiam prebiehajú tréningy juniorov aj ďalších kategórií rôznymi spôsobmi naďalej. Ako sa darí naším juniorom udržiavať vo forme? Vieme, že v tréningoch vytvárajú zálohu pre áčko, v prípade výpadku seniorských hráčov z dôvodu chorôb, alebo zranení.

Musím chalanov pochváliť, hlavne keď sme trénovali v skupinách, čo nebolo pre nich jednoduché, pristupovali v tréningovom procesu veľmi zodpovedne. Bolo vidno že hokej majú stále veľmi radi a dávali do tréningového procesu maximu, preto by som bol rád keby sme odohrali aspoň pár zápasov v závere sezóny. V posledných týždňoch trénujeme vo väčších skupinách a snažíme sa tak chalanov udržať v primeranej kondícii v prípade, že by sme potrebovali aby naskočili do zápasov s „A“ mužstvom.

V Martine si všetci želáme, aby muži od ďalšej sezóny pôsobili v slovenskej extralige. Cieľom MHA je, aby základ družstva seniorov tvorili práve hráči prichádzajúci z Martinskej hokejovej akadémie. Sezóna je v nastavených podmienkach veľmi náročná a nevyspytateľná.  Aké sú tvoje osobné predstavy a ciele?  

Moje želanie je rovnaké, aj keď si treba uvedomiť že to bude veľmi náročné, keďže Žilina ukazuje veľkú silu. Napriek tomu treba urobiť pre postup maximum, pretože priamy postup do extraligy je len túto sezónu a od ďalšej sezóny je znova postup možný len cez baráž. Samozrejme, všetci ktorý pracujeme s mládežou, želali by sme si aby naše áčko tvorili prevažne hráči z MHA Martin. Pokiaľ však chceme postúpiť  do extraligy, mužstvo sa musí kvalitou približovať mužstvám, ktoré sú v extralige. Z tohto dôvodu prišli viacerí hráči v posledných týždňoch do „A“ mužstva, aby sme zvýšili kvalitu a konkurenciu. Verím že to pomôže a že v závere sezóny budeme maximálne úspešný. 

 

Marek, ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov a víťazstiev!

 


Fotogaléria