Rozvoj brankárov v MHA Martin

Brankársky post je v hokeji veľmi dôležitá pozícia. Uvedomujeme si to a snažíme sa pracovať na rôznych oblastiach zdokonaľovania brankárov v Martine.

V minulosti sa brankárov venovali tréneri Ratislava Rovnianek, Dušan Miklošovič a tiež Marián Richter. V aktuálnej sezóne máme v MHA Martin 3 odbroníkov: Andrej Pračko, Marián Richter a David Poburíni. Práve tretí menovaný prišiel do MHA Martin na začiatku sezóny 2022-2023. Zároveň pracuje aj ako špecialista - tréner brankárov aj v MHK Dolný Kubín. Pravidelne sa zúčastňuje tréningov, ale aj zápasov našich žiakov. Zaujímavosťou sú aj jeho hodiny teórie, v ktorých sa venujem rôznym oblastiam brankárov v mladom veku: „S myšlienkou tzv. teórie alebo prednášok ma inšpirovalo VTB (výchova talentovaných brankárov) čo je akcia, ktorú dal dokopy Ján Lašák spolu s ďalšími profesionálnymi brankárskymi trénermi na Slovensku, na ktorú som pozývaný. Hlavným cieľom týchto prednášok sú viaceré témy ako mindset (mali sme prednášku s Mišom Handzušom), tak isto aj rozbor zápasov brankárov a v neposlednom rade aj učenie sa “pravidiel hry”, aby brankári vedelik, aké máme zóny na ihrisku a ako to máme riešiť, keď hráč prejde cez jednotlivé zóny."

Veríme, že podobným spôsobom sa nám podarí vychovávať v Martine skvelých brankárov ako boli napríklad Rastislav Rovnianek, Michal Dzubina, Michal Valent, Samuel Hlavaj, Branislav Bernát, Pavol Maťovčík a ďalší.