Juniori MHA Martin vyhrali 1. ligu! Misia však stále nie je na konci

Juniori MHA Martin sa stali víťazmi 1. ligy juniorov. Rozhodli o tom počas uplynulého víkendu na turnaji v Ružomberku, na ktorom sa stretli šyria ašpiranti v boji o postup do baráže do najvyššej súťaže.

Zverenci Jána Galamboša pod Čebraťom predviedli spanilú jazdu a nestratili ani bod. Postupne si poradili s HOBOU Bratislava, Spišskou Novou Vsou aj Ružinovom Bratislava a s celkový skóre 12:4 ovládli celé podujatie. Spolu s našimi do záverečnej baráže postúpila aj Spišská Nová Ves. Na najlepšie prvoligové kluby čakajú merania síl proti Skalici a Michalovciam.

Dianie na kvalifikačnom turnaju v Ružomberku otvorili Martinčania duelom proti HOBE Bratislava v piatok od 17:00. Po nepríjemných okolnostiach, ktoré ešte viac zocelili kolektív podali výborný výkon a získali prvé tri body do tabuľky.

HOBA Bratislava - MHA Martin 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Detail zápasu tu:

Vyjadrenie asistenta trénera Tomáša Kalnického:

"Pod vplyvom viacerých okolností sme vstup do zápasu zvládli bravúrne. Ubránené oslabenie v úvode zápasu po zbytočnom útočnom faule a následne v závere prvej tretiny dva naše rýchle góly nás dostali do dvojgólového vedenia. V druhom dejstve sme pokračovali v našom hernom pláne. Aktívnou hrou sme si vypýtali výlučenie, po ktorom sme mali trestné strieľanie. To sme využili. Žiaľ, následne sme išli do oslabenia a súper sa priblížil na rozdiel jedného gólu. Zlomovým momentom zápasu bolo to, že super nevyužil na začiatku tretej tretiny trestné strieľanie. Zápas sa mohol uberáť iným smerom. Po pár minútach sme hrali presilovku, ktorú sme využili a odskočili tak na záverečných 4:1. Zápas mohol skončiť väčším gólový náskokom, nakoľko sme nevyužili veľa gólových príležitostí, napriek tomu chcem vyzdvihnúť výkon súpera ,ktorý nezložil zbrane až do konca zápasu."

O deň neskôr čakalo na našich mladíkov ani nie po 24 hodinách meranie síl s azda najväčším ašpirantom na výhru zo Spišskej Novej Vsi. Hoci do zápasu vstúpili pod veľkým tlakom, súperovi, ktorý má v kádri viacero hokejistov so skúsenosťami zo seniorskej najvyššej súťaže skórovať počas celých 60 minút nedovolili.

HK Spišská Nová Ves - MHA Martin 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Detail zápasu tu:

Vyjadrenie asistenta trénera Tomáša Kalnického:

"Na súpera zo Spiša sme sa zodpovedne pripravili. V jeho kádri nastupujú hráči so štartami v extralige seniorov. Zápas rozhodli detaily. Excelentný výkon nášho brankára, umná hra vo všetkých zónach. Trpezlivá hra, viera v schopnosti a v rozhodnutia trénerov. V prvej tretine sme využili našu presilovú hru a to sme mali k dispozícii dve. Dôležité bolo, že sme neinkasovali. V druhej tretine sme vytrvali v umnej a trpezlivej hre. Po nešetrom zákroku na nášho kapitána sme mali k dispozícii dlhú päťminútovú presilovú hru. Žiaľ, v nej sme spravili zbytočný útočný faul a pripravili sa o veľkú časť tejto početnej výhody. Bola to premárnená príležitosť, počas ktorej sme mohli súperovi odskočiť. Pozmenený herný plán nášmu súperovi vôbec nevyhovoval a pri jeho dodržaní bol receptom voči kvalitám súpera. V tretej tretine sa súper dostal k viacerí príležitostiam, ale naše piliere stáli na pevných základoch. V závere zápasu mal súper chybné striedanie a dostal trest za príliš veľa hráčov na ľadovej ploche. Bolo to minútu pred koncom zápasu. Tento faktor nám veľmi pomohol ustáť prípadný záverečný tlak súpera. Toto víťaztvo bolo veľmi cenné, umné. Mužstvo veľmi dobre zareagovalo na pozmenený herný plán, ktorý sme naordinovali v reakcii na jednotlivé prednosti súpera."

V záverečnom vystúpení na turnaji bolo jasné, že akýkoľvek bodový zisk zabezpečí našim juniorom triumf v celej súťaži, ale aj na turnaji. Napriek tomu zverenci Jána Galamboša nenechali nič na náhodu.

MHA Martin - HK Ružinov Bratislava 7:3 (5:1, 0:1, 2:1)

Detail zápasu tu:

Hodnotenie asistenta trénera Tomáša Kalnického:

"Do posledného zápasu kvalifikačného turnaju sme išli bez zbytočných prepočtov, čo by, ak by. Už pred turnajom sme si povedali že máme plán A - vyhrať každý zápas, že žiaden plán B, ktorý by odvádzal pozornosť od plánu A prakticky neexistuje. Pred zápasom sme si spravili menší návrat k predošlým zápasom aj formou krátkeho videorozboru. Povedali sme si, aký je herný plán do záverečného zápasu s Ružinovom. Na tohto súpera, rovnako ako na predošlých sme sa zodpovedne pripravili po všetkých stránkach. Vstup do zápasu bol ukážkový, už v prvej minúte zápasu sme otvorili skóre. Viazli nám ale prechodové fázy, chýbala nám v nich jednoduchosť. Súper nás potrestal a vyrovnal na 1-1. Lenže už po 15 sekundách sme odpovedali. A zvýšili na 2-1. Po našej vynikajúce aktívnej hre, napádaní v ofenzíve. Vytrvali sme v našom hernom pláne a zakrátko nato nás naša identita a vytrvalosť začala odmeňovať vo forme ďalších gólov do bránky súpera. Prvá tretina skončila výsledkom 5:1 v náš prospech a de facto rozhodla o ďalšom priebehu zápasu. Súper nenachádzal odpoveď na našu útočnú silu a oduševnenosť. V druhej tretine herné tempo trošku opadlo, ale kontrolovali a režírovali sme zápas. Po individuálnej chybe pri prechode z defenzívnej zóny sme inkasovali gól na 5:2. Do tretej tretiny sme išli s tým, že určite nenecháme nič na náhodu a nebudeme len zápas dohrávať. Náš herný plán a identita sa zakladá na atribútoch, ktorý neumožňuje vypustiť čo i len jedno striedanie. Súper začal hrať agresívne a išiel do súbojov na hranu regulérnosti. Som rád, že sme sa nenechali vyprovokovať. Stáli sme na pevných nohách. Vyhli sme sa tak zbytočným zraneniam. Pridali sme ďalšie góly. Presadil sa aj súper a inkasovali sme gól v oslabení. Konečný výsledok 7:3 odzrkadlil priebeh zápasu a našu hernú prevahu. Taktiež chcem oceniť, že sme zápas zvládli po mentálnej stránke. Klobúk dole aj pred našim brankárom Maxom Lednickým. Odchytal nám celý turnaj a vedeli sme sa na neho spoľahnúť. Splnili sme tak ďalší cieľ. Stali sme sa celkovým víťazom kvalifikačného turnaju a základnej časti 1.ligy juniorov pre sezónu 2023/2024 a postúpili tak do baráže, v ktorej budeme bojovať o postup do extraligy s mužstvami Michaloviec, Skalice a Spišskej Novej Vsy. Toto už bude ďalšia kapitola. Bude to ťažké, ale do každého zápasu si ideme po víťazstvo a veríme si, že sezónu zakončíme postupom do extraligy juniorov."