Juniori odštartovali baráž o Extraligu, na prvý triumf stále čakajú

Juniori MHA Martin odštartovali baráž o najvyššiu súťaž. Počas uplynulého víkendu sa predstavili na ľade Michaloviec a Spišskej Novej Vsi. Body však z východu Slovenska nedoviezli.

Baráž odštartovali Martinčania na Zemplíne, kde čelili michalovským Líškam. Napriek tomu, že mali v zápase viac z hry, bodovať nedokázali a prehrali výsledkom 4:2.

HK Dukla Michalovce - MHA Martin 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Sumár zápasu nájdete tu:

Hodnotenie asistenta trénera Tomáša Kalnického:

"Zápas sa pre nás nezačal dobre. Už po 35 sekundách hry sme inkasovali po chybe v našom obrannom pásme. Zbytočnou nedisciplinovanosťou sme súperovi umožnili dobrý nástup do zápasu. Paradoxne, v oslabení sme zápas vyrovnali po chybe obrancu Michaloviec na útočnej modrej a následnom samostatnom úniku na hosťujúceho brankára. Súper ale pokračoval v svojej presilovej hre a využil ju. Nasledovalo pár sekúnd v hre 5 na 5. Našou agilnou hrou sme si vypýtali dlhú presilovku o dvoch hráčov, ktorá trvala takmer dve minúty. Žiaľ, nevyužili sme ju. Nastrelili sme konštrukciu brány. Toto bol jeden z podstatných aspektov neúspechu, nakoľko v druhej tretine sme rovnako nevyužili presilovú hru 5 na 3. Michalovce sme mali na lopatkách, ale jednoducho sme nedokázali využiť naskytnuté príležitosti, ktoré sme si sami vypýtali našou hernou prevahou. Bola to veľká smola nakoľko sme tieto početné výhody nehrali zle. V hre 5 na 5 si dovolím tvrdiť, že sme boli tím, ktorý mal hernú prevahu. Prizvukovali sme trpezlivosť, plnili sme herný plán. Prišla odmena v podobe vyrovnávajúceho gólu na 2:2. Následne sa odohral ďalší zlomový moment zápasu. Dovolím si tvrdiť, že tu bolo momentum zápasu na našej strane. Stúpala nervozita u súpera a aj u domácich fanúšikov, ktorí nervózne vybehovali zo skyboxu. V tejto pasáži zápasu sme mali vytrvať, byť trpezliví. Žiaľ, reagovali sme našim zbytočným vylúčením po prechode súpera z neutrálnej zóny. Súper tak dostal výhodu presilovej hry v momente zápasu, kedy sme mali v rukách opraty zápasu. V tomto oslabení sme inkasovali, nepokryli si hráča v predbránkovom priestore. Napriek tomu sme nepoľavili v nasadení, mali sme rýchle nohy. Opätovne sme ale zlyhali. Zbytočný útočný likvidačný faul dve minúty pred koncom zápasu nad nami vyniesol ortieľ. Opäť to bol moment zápasu s našou prevahou, kde už sme išli do tlaku na súpera a do prípadného odvolania brankára. Namiesto záverečného tlaku sme sa tak bránili v oslabení a súper nás už nepustil do výraznejšej ofenzívne aktivity, naopak zvýšil svoj náskok na konečných 4:2. O bodový zápis do tabuľky nás teda pripravili naše nevyužité presilovky o dvoch hráčov, rýchla odpoveď súpera pri vyrovnaní na 2:2, keď sme mali opraty zápasu vo svojich rukách a nedisciplinovanosť v týchto dôležitých úsekoch zápasu. Odnášame si ale dôležitý poznatok, že pri hre 5-5 sme mali prevahu a že tento súper je minimálne vyrovnaný svojou kvalitou tomu nášmu."

O deň neskôr cestovali zverenci Jána Galamboša na Spiš, kde ich čakala Spišská Nová Ves, s ktorou si sily zmerali viackrát už počas ročníka v 1. lige.

HK Spišská Nová Ves - MHA Martin 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Sumár zápasu nájdete tu:

Hodnotenie zápasu asistentom trénera Tomášom Kalnickým:

"Scenár úvodu zápasu sa opakoval zo soboty. Po 23 sekundách hry, po chybe v našom obrannom pásme sme inkasovali gól. Následne sme mali početnú výhodou, ktorú sme nevyužili. Nasledovali štyri po sebe idúce oslabenia, ktoré išli v tesnom závese. Zahrali sme ich výborne a súper nepremenil svoje šance. V závere prvej tretiny sme išli do presilovej hry, ale nepremenili sme jej prvú časť. Do druhej tretiny sme išli s pokračujúcou presilovou hrou a tešili sme sa na nástup do druhej tretiny. Samozrejme, sme sa o ňu pripravili už po 15 sekundách našim zbytočným vylúčením. Nasledovala pasáž zápasu s výlučeniami na oboch stranách, skóre sa nemenilo. Ale opäť počas našej presilovej hry sme sa nechali vylúčiť po faule v útočnej zóne, kde dej zápasu sa odohrával úplne inde, ako vznikol náš zákrok. Oplácali sme predošlý zákrok a neudržali chladnú hlavu. Opätovne sme sa pripravili o našu presilovú hru. A keďže bola skrátená, súper mal k dispozícii určitú jej časť a inkasovali sme. Tretia tretina bola o našej prevahe a aktívnej hre, šance boli na oboch stranách, ale nebolo nám súdené, dať kontaktný gól. Naša hra bola oduševnená, boli sme na bojisku, na ktorom sme už nemali čo stratiť. V závere sme ešte odvolali brankára, ale nepresadili sme sa. Naopak, dostali sme gól do prázdnej brány. Ďalší zápas odohráme doma so Skalicou. V Sobotu o 14.00 hod. Na zápas pozývame všetkých priaznivcov martinského hokeja a veríme, že začneme novú sériu víťazných zápasov. Tá predchádzajúca trvala úctyhodných 16 zápasov, vrátane kvalifikačného turnaja o extraligu. Je nutné opätovne nastoliť víťaznú a streleckú mentalitu. Nastaviť správne mentálne prostredie jednotlivcov a vyvarovať sa zbytočných vylúčení v zápasoch, pretože sa rozhodne nehrá o fazuľky. Toto sú už rozhodujúce zápasy, ktoré určia to, v ktorej lige sa bude hrať juniorský hokej nasledujúcu sezónu a ovplyvnia tak ďalšiu generáciu. Čakajú nás posledné štyri zápasy sezóny, v ktorých nenecháme nič na náhodu. Uvedomujú si to aj hráči, nakoľko v tomto zložení sa budeme vidieť poslednýkrát, kedže niektorí hráči už v danej kategórii nebudú môcť pôsobiť kvôli veku. Vyhŕňame si rukávy a veríme, že sme ešte nepovedali posledné slovo."

FOTO: Jakub Ruman